Ferrytyna

09.19.2011 · Morfologia

Ferrytyna jest białkiem, które występuje w całym naszym organizmie, jednak głownie znajduje się w takich organach jak wątroba, mięśnie czy w szpiku. Dzięki temu składnikowi mogą być magazynowane zapasy ważnego pierwiastka, jakim jest żelazo, białko to pełni, więc w naszym organizmie bardzo ważna funkcję. Stężenie ferrytyny bada się by stwierdzić niedobory lub braki żelaza, zanim jeszcze wystąpią widoczne tego symptomy.

Prawidłowy poziom ferrtyny.

Normy w wypadku tego składnika różnią się w przypadku kobiet i mężczyzn i wynoszą:

  • Mężczyźni: 15 – 400 µg/l,
  • Kobiety: 10 – 200 µg/l.

Obniżony wynik ferrytyny.

Zbyt niski wynik ferrytyny oznacza zbyt małą ilość żelaza w organizmie.

Ferrytyna powyżej normy.

Jeżeli zaś wynik wskazuje na zbyt duże stężenie tego białka w surowicy, może to oznaczać stan zapalny, reumatoidalne zapalenie stawów, uszkodzenia takich narządów jak wątroba i śledziona, uszkodzenie szpiku, nadmiar żelaza, który może być spowodowany między innymi niedokrwistością megaloblastyczną lub hemolityczną.